Thursday, 26 December 2013

Festivalul Florii de Cireș - Hanami


       Descriere 

       Sărbătoarea florilor de cireş este o tradiţie cunoscută, atracţie turistică dar şi simbol al Japoniei, prilej de a descoperi încă unul dintre elementele ce conturează farmecul acestei ţări aparte. 
    Celei ce noi îi spunem Sărbatoarea  Florilor de Cireș sau Festivalul Florii de Cireș,  japonezii o denumesc  Hanami – care se traduce, simplu, prin “privitul florilor” și este un superb obicei tradițional de a privi florile sakura - sakura e denumirea pentru cireș și florile sale.
       Japonezii se delectează pur și simplu cu imaginea și mirosul delicat al cireșilor înfloriți în nuanțe de alb, alb-rozaliu și roz, și încearcă să petreacă mai mult timp printre pomii în floare, organizând și un fel de picnicuri în natură, sub ramurile de cireș – așa-numitele ‘picnicuri hanami’. Sărbătoarea nu are o dată fixă, ci se desfășoară  pe anumite intervale de timp  în funcție de timpul de înflorire al cireșilor,  în valuri,  din fiecare regiune japoneză - perioada ideală fiind în general de prin luna martie și până la începutul lunii mai, și durează într-o regiune cam o săptămână-sau două. Iar ‘Sakurazensen’ ("frontul sakura", prezicerea perioadei ideale pentru hanami) este prognozată și anunțată în fiecare an de către Institutul Meteorologic Japonez și bineînțeles e urmarită cu maxim interes de cei care planifică picnicurile hanami; aceste picnicuri se pot ține fie în timpul zilei, fie la ceas de seară - caz în care sunt denumite ‘yozakura’ iar în pomii infloriți sunt prinse cochete lampioane de hârtie.


       
      Scurt Istoric 

      Ca și celelalte tradiții japoneze (Ceremonia ceaiului și Codul samurailor - “Bushido”), “Festivalul florii de cireș” datează de mii de ani. Încă din vremea dinastiei Nara (710- 784 e.n.), când anumite influențe ale culturii chineze au pătruns în Japonia, a apărut obiceiul ca oamenii să se bucure de frumusețea florilor. Așa s-a născut termenul “Hanami”, care înseamnă “petrecerea florilor”, mai exact momentele de bucurie aduse de înflorirea cireșilor. În acele timpuri, oamenii credeau că în trunchiurile cireșilor există spirite și, de aceea, aduceau diverse ofrande pe care le lăsau la umbra arborilor. După aceea, organizau un fel de petreceri, la care se consuma “saké”, iar poeții compuneau versuri prin care își arătau recunoștința pentru frumusețea florilor de cireși, a căror fragilitate era comparată cu viața oamenilor.
    Ulterior, această tradiție a fost interzisă de puterea imperială, dar, odată cu creșterea influenței castei samurailor în societatea japoneză, aceasta a fost treptat reînviată. În acest sens, un merit deosebit l-a avut shogunul Tokugawa Yoshimune, care a decis să planteze numeroși cireși. Oamenii au fost încântați de acest lucru, alegând ca la începutul primăverii să se adune la umbra cireșilor pentru a organiza mese festive. Chiar dacă la început a fost mai mult o sarbatoare a celor din înalta societate, cu timpul a devenit foarte populară și în rândul fermierilor de la munte, ce obișnuiau să plece în drumeții pentru a admira frumusețea florilor de cireș. Practic, începand cu secolul al XVII-lea, “Hanami” a devenit un prilej de sărbătoare pentru toate categoriile sociale.

       Sărbătorirea înfloririi cireșilor

     În Japonia zilelor noastre, hanami, admirarea florilor, se poate face şi printr-o plimbare în parc, dar cel mai adesea printr-un adevărat picnic, ţinut chiar şi până târziu în noapte, iar în multe parcuri, cum ar fi Ueno din Tokyo, sunt puse lampioane de  hîrtie, special pentru Hanami noaptea – acesta se numeste yozakura ( “sakura de noapte“).
    Parcurile, mai ales cele faimoase pentru înflorirea cireşilor (prezenţa în peisaj a unui castel sau templu face din această experienţă o imagine de neuitat), sunt invadate de mii de localnici şi turişti entuziaşti. Oamenii sărbătoresc alături de membri ai familiei, prieteni sau chiar colegi de birou.  Se organizează un fel de picnicuri, la care se bea saké și se consumă feluri de mâncare tradiționale: “dango” (un fel de prăjiturele din făină de orez, de obicei de formă rotundă; cele dedicate “Hanami” au trei culori, ce simbolizează cireșii înfloriți: verde, roz și alb; prăjiturelele sunt înfipte în niște țepușe din lemn ți se servesc câte 3, 4 sau 5) și “bento“ (fel de mâncare ce constă în orez, carne și peste, așezate într-un vas compartimentat; bento poate fi găsit în restaurante, supermarketuri și chiar la autoservirile din gările japoneze). Uneori, oamenii participă la serate dansante sau chiar la concursuri de karaoke. În același timp, există și obiceiul de a lua parte la o competiție legată de cine găsește cel mai bun loc pentru picnic. Participanții (inclusiv salariați din marile companii japoneze) se adună și cu câteva ore înainte de începerea petrecerii pentru a fi siguri că vor avea cel mai bun loc în care să se bucure de frumusețea cireșilor. Este o explozie de bucurie şi entuziasm ce se desfăşoară la umbra florilor de cireş, în plin “dezmăţ” de rozuri uimitoare sau de ninsoare de petale colorate. Noaptea, peisajului mirific i se adaugă luminile difuze ale lampioanelor atârnate între crengile copacilor şi totul capătă un iz de magie…
     Importanța acestei sărbători este conferită și de faptul că, în Japonia, începutul lunii aprilie este data de început a anului școlar și debutul unui nou an financiar. În acest context, japonezii consideră că “Hanami” este de bun augur pentru un nou început.

                                                      Picnic în parc 
                                              Faimoasele dango
          
       Cele mai frumoase și mai cunoscute locuri de celebrare a Festivalului Florii de Cireș

  Unele dintre cele mai vizitate locații de unde se poate admira spectacolul cireșilor înfloriți sunt parcurile din Tokyo. Spre exemplu, parcul Ueno este destinația preferată a locuitorilor capitalei nipone pentru a sărbatori venirea primăverii. Aici se găsesc peste 1000 de cireși, despre care se spune că înfloresc mai repede cu 2-3 zile față de  cireșii din alte locuri ale orașului. Parcul beneficiază de un cadru natural deosebit, ce este completat de prezența Muzeului Național și de podul Shinobazu (uneori, cu prilejul “Festivalului Florii de Cireș”, participanții lansează pe apă lampioane de hârtie colorată).
    O altă destinație preferată de localnici este zona din preajma gării Kudanshita. Aici au fost plantați sute de cireși, mai ales în parcul Kitanomaru. Vizitatorii pot inchiria bărci pentru a se plimba pe lacul de aici și pentru a admira copacii infloriți ce înconjoară malurile acestuia.
    Nu în ultimul rând, merită menționat parcul ce este traversat de râul Sumida. Aici sunt organizate plimbări cu vaporașul, astfel încât pot fi văzuți toți cireșii ce au fost plantați de o parte și de alta a malurilor râului.
    Cireșii înfloriți completează și peisajul unic de la poalele Muntelui Fuji, unde sărbatoarea “Hanami” este așteptată cu nerăbdare în fiecare an. Cireșii ocupă o buna parte a grădinilor de la poalele muntelui, dar se regăsesc și pe malul lacului de acolo. În plus, florile de cireș colorează primavara și peninsula Ubuyagasaki, pe care se poate ajunge trecând un pod. Desigur, nu puteam încheia periplul prin cele mai cunoscute locuri unde ne putem delecta cu frumusețea cireșilor japonezi fără a face o incursiune în orasul Osaka. În primul rând, localnicii aleg pentru “Hanami” gradina castelului imperial. Aici există aproape 4000 de cireși, la a căror umbră oamenii organizează picnicuri și petreceri. În al doilea rând, locuitorii din Osaka optează pentru parcul din apropierea gării, ce adăpostește peste 5000 de cireși. Aceștia pot fi văzuți inclusiv pe timpul nopții, întrucât aleile parcului sunt dotate cu un sistem de iluminare bine pus la punct.






    Pentru mai multe imagini și detalii accesați sursele articolului: Sărbătoarea Florilor de Cireș  ^_^
      
         



No comments:

Post a Comment